Plazhi i Valdanosit

Në largësi prej 4mila nautike në veriperëndim të Ulqinit, në mes të Mavrianit dh Mandrës në formë të patkoit,është gjiri i Valdanosit. Pemishtet e tija te cilat e rrethojnë- mbrojnë dukshem zbresin dhe humbin thellë në det, plazhi është zallorë, prej gurëve”buqa”me diametër 1-20cm Është e gjatë 800. 

Për ndryshim nga gjinjtë tjerë, kjo është e mbrojtur prej erës së jugut dhe të veriut,andej edhe shpesh herë ku bënte moti i lig këtu strehoheshin edhe  anijet. Në mes të plazhit gjendej karantina .Që banorët e qytetit të mbroheshin nga sëmundjet me të cilat ekuipazhi i anijeve mund të infektohej gjatë udhëtimeve, para daljes anijet detyroheshin që një kohë të caktuar të qendrorë në karantinë. 
 

Me 1833 ka ndodh që një anije e Ulqinit e tipit brigantinë ka sjellë të infektuar prej Aleksandrijet në Valdanos ku me urdhrin e udhëheqjes së Portit të Ulqinit 40 dit është ndalë në karantinë. Fundi zallor i plazhit, ne sipërfaqe prej 14000m2 Është formuar me grimcimin e gurëve.

 

A e dini se

MIGUEL de SERVANTES

I zapisi i narodno predanje se slažu da je slavni španski pisac Miguel de Servantes u svojoj mladosti bio rob ulcinjskih gusara. Štovise, i njegovo znamenito djelo “Don Kihot’, dovodi se u vezu sa zatočeništvom u Ulcinju.

Neki istraživači su u Dulčineji od Toboza, glavnoj junakinji romana, prepoznali Ulcinjanku. 

Mos humbisni

Plazhi i madh

Pothuaj se nuk ka mysafir i cili ka kaluar pushimet verore në Ulqin , e që nuk ka vizituar plazhin e Madh të Ulqinit, kështu që, nëse vendosni që pushimin tuaj ta kaloni në plazhin e Madh me siguri se do të befasoheni nga gjatësia e plazhit ranor.